Det blide tryk

Det blide tryk

















I de nævnte teknikker arbejdes der som udgangspunkt med tryk på mellem 5 og 20 g, hvilket er ganske blidt – dette gælder uanset om der arbejdes med mennesker, hunde eller heste: Teknikkerne er de samme, dog en anelse tilpasset i forhold til anatomi og arbejdsstillinger.


Men hvad er det der gør, at man som behandler kan gøre en massiv forskel, ved at bruge teknikker bestående af 20 grams tryk ?




Hvad er bindevæv:


For at kunne forstå, hvad det er der sker i kroppen, må man nødvendigvis vide, hvad bindevæv er. Bindevæv er et stærkt og elastisk materiale som ligger mellem kroppens væv og organer. Bindevævets opgave er. At stive kroppen af, give den form, og holde sammen på andre væv og organer. Hud, ledbånd, sener og hinder omkring muskler og knogler er bindevævsdannelser. Bindevæv kan opdeles i det løse- og det faste bindevæv samt fedtvæv.


  1. Det faste bindevæv: findes typisk i sener og ledbånd og består af lange seje kollagenfibre der ligger side om side
  2. Det løse bindevæv: findes under alle epitelvæv i hud og slimhinder. Der ligger løst bindevæv omkring kirtler og disses udførselsgange – det pakker   muskelfibre og nervetråde i bundter, og det lægger sig mellem organer og andre væv. Udover at understøtte og sammenbinde, er det bløde vævs opgave også, at deltage i andre vævs ernæring og nerveforsyning, idet det fører blodkar og nerver til og fra disse væv.




Forklaringen på det blide tryk:


Bindevævet er det væv i kroppen, som har de fleste nerveender. Som terapeut bruger man klientens eget nervesystem til at få denne til at give slip på sine spændinger – med en god og blid teknik til overspændt bindevæv og muskler, kommer frigivelsen hurtigere med en mindre indsats, og holder ofte længere


Med blid berøring og lette tryk inviterer vi kroppen til at samarbejde, i stedet for at aktivere kroppens forsvar. Vi laver ikke ”overgreb” på ømt og/eller overspændt bindevæv. Når nervesystemet ikke er i alarmberedskab vil bindevævshinden slappe af, og dermed afspændes muskelfibrene således, at der atter opstår balance mellem muskelfibre og muskelhinder. Hvis kroppen ønsker at beholde sine spændinger, skævheder eller ømheder respekteres dette også – der kan være en god grund til, at kroppen ikke kan eller skal rette sig på det pågældende tidspunkt.






    Vi kender det fra zoneterapi og massage….Det gør smadder ondt, og ofte er fornøjelsen stort set kun på behandlerens side, indtil man er færdig….Måske lidt overdrevet, men det gør ondt, og man spænder lidt undervejs – dermed ikke sagt, at det ikke engang imellem kan være rart, at der bliver taget fat, så man kan mærke det.


    Bindevævsmassage/Rosenberg Teknik og Kranio Sakral Terapi ligger i den modsatte ende af smerte skalaen – det er blidt, det er behagligt og fuldstændig smertefrit. Den eneste "bivirkning" jeg endnu har oplevet under en behandling er, at klienten falder i søvn. Derfor bliver jeg ofte spurgt: ”Hvorfor virker det, når det er så blidt?”